Pored maline, koja je od jagodastog voća najzastupljenija kod nas, postoji velika opravdanost i za podizanje zasada ribizle. Za uzgoj ribizle postoje povoljni zemljišni i klimatski uslovi, kao i siguran plasman i povoljne cene za plod ribizle. Interes za uzgoj ribizle je u usponu, deficitarna je voćna vrsta i velike su joj šanse u izvozu.
Dobra sadnica treba da je zdrava i sa dobro razvijenim i razgranatim žilama, najmanje dužine 15-25 cm i nadzemnim delom koji čini 1-3 letorasta dužine 20-30 cm.
Rovada – Holandska sorta. Crvena ribizla koja rađa krupne plodove na izuzetno dugim grozdovima. Prinosi su joj veoma visoki, dobrog kvaliteta. Otporna je na većinu oboljenja lista, uključujući i pepelnicu. Cveta kasno u proleće, što joj omogućava da izbegne kasne prolećne mrazeve. S obzirom na kasnije vreme cvetanja, kasnije i sazreva (polovinom jula). Predstavlja standard sortu za tržište svežih plodova.
Rondom – Holandska sorta. Sazreva srednje rano do srednje pozno (krajem juna). Grane u žbunu su uspravne i bujne. Otpornost pokazuje na prouzrokovače pepelnice i ribizlinu rđu. Grozd je dug. Bobice su krupne, okruglaste čvrste, crveno obojene i sjajne pokožice. Ukus je nakiseo i aromatičan. Bobice se nakon zrenja dobro drže u grozdu i ne otpadaju.
Beli biser – Sorte bele ribizle su malo zastupljene u proizvodnji - sortiment nije brojan i dinamičan kao kod sorti crne i crvene ribizle. White Pearl (Belgija) je veoma stara sorta bele ribizle sa veoma prozirnim bobicama beloružičaste boje koji rastu na veoma krupnim grozdovima. Plodovi su veoma slatkog ukusa i arome. Žbun je srednje bujan, uspravnog i raširenog habitusa.
Blanka – Blanka (Slovačka) sazreva krajem juna i u prvoj polovini jula. Žbun je srednje bujan i dosta širok. Samooplodna je sorta poznata po visokim prinosima i pouzdanoj produktivnosti. Plodovi su krupni, neprozirni, zagasito bele boje, sakupljeni u duge grozdove (sadrže od 24 do 43 srednje krupne bobice nakiselog ukusa). Pogodna je za industrijsku preradu i konzum u svežem stanju.
Zitavia – Zitavia (Nemačka) sazreva rano – početak do sredine juna. Plodovi mogu dugo ostati na žbunu, samo što postaju tamnije žute boje. Žbun je srednje bujan, razgranat. Pokazuje malu osetljivost na bolesti. Vrlo je rodna sorta. Grozdovi su srednje krupni, rastresiti. Bobice su žute boje, srednje krupnoće (oko 0,8 g), slabo obojenog soka i prijatnog ukusa.